Posni čokoladni mafini


Tako sočni i mekani, raskošnog, opijajućeg ukusa, da je teško poverovati da se prave sa vodom i da ne sadrže jaja. Međutim, tu je nekoliko sastojaka koji čine da ovi kolačići budu baš ovako divni!


Ukoliko ste vegan, ili postite, ovo je idealna poslastica za vas, ali i za sve one koji žele da uživaju u divnom čokoladnom ukusu prožetom kiselkastim pekmezom od kajsija, i aromom ruma. Konzumirali vi mlečne proizvode i jaja ili ne, mislim da ćete se često opredeljivati baš za ove mafine. Mene su ostavili bez teksta!
 

Nisam naišla na mnogo recepata za posne slatke mafine. Jedan od njih sam probala i nisam bila zadovoljna rezultatom. Iako je ukus bio divan, njihovom teksturom nisam bila baš očarana. Zato sam rešila da sama dodam određene sastojke, ne bih li dobila teksturu kakvu želim. Tako su nastali ovi lepotani koji su u potpunosti ispunili moja očekivanja. Sam ukus mafina, kao i kvalitet testa su izvrsni!


Sastojci:

Za testo:

230 g brašna T-400
1 puna kašika C Čvrstina
četvrtina kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
3 kašike C Kakao praha
100 g šećera
250 ml hladne vode
80 ml suncokretovog ulja
3 kašike ruma
1 kašičica vinskog sirćeta
pola banane

Za punjenje:

12 (nepunih) kašičica pekmeza od kajsija

Za glazuru:

4 kašike vode
2 kašike C Kakao praha
na vrh noža C Praška za pecivo
1 kašika suncokretovog ulja


Priprema:

U jednoj posudi pomešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, solju, sodom bikarbonom i C Čvrstinom. Tome dodati C Kakao prah, šećer i C Vanilin šećer. Sirće sipati u manji deo vode i promešati. Ostatak vode uliti u veću posudu, dodati rum, mešavinu sirćeta i vode, ulje, pa lepo promešati. Potom dodati i pola ispasirane banane i sve sjediniti. Smesu iz prve posude dodavati postepeno u ovu sa vodom i lepo sjediniti sastojke. Ukoliko se smesa učini previše retkom, dodati još kašiku brašna, eventualno dve, ali ne više od toga. Smesa treba biti prilično retka.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12 mafina. Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni zagrejanoj na 180˚C. Gotovi su za 15-20 minuta, ali svakako preporučujem blagovremenu proveru čačkalicom. Pa, ako izađe suva iz testa, mafini su gotovi. Samo, nemojte ih bosti po sredini, jer će se tu nalaziti džem, pa će čačkalica sigurno izaći mokra.

Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, a potom ih prelivati glazurom koja se sprema na sledeći način:
U malenu šerpu sipati 4 kašike vode, dodati 2 kašike C Šećera u prahu, promešati, i staviti na šporet da se ugreje. Kada se šećer otopi, dodati 2 kašike C Kakao praha, kašiku ulja i na vrh noža C Praška za pecivo. Sve lepo promešati i skloniti sa šporeta. U slučaju da je smesa previše retka, možete nastaviti da je mešate dok je na šporetu, ili dodati još malo šećera ili kakao praha. A, možete, jednostavno, za početak staviti 3 kašike vode, pa, ako je potrebno, dodati i četvrtu.
Mafine umakati u dobijenu smesu, ili ih prelivati kašikom, mada mi se prvi način čini lakšim i boljim. Nakon toga ih možete staviti u frižider, ali meni se više dopalo da glazura ostane malo tečnija, pa sam ih čuvala na sobnoj temperaturi.


Napomene:

- Bananu sam dodala u smesu samo zbog teksture, ne zbog ukusa. Smatrala sam da joj je tu mesto, zato što u testu nema jaja. Međutim, mislim da njeno prisustvo nije bilo presudno za mekano testo, tako da je možete izostaviti, ako je baš trenutno nemate u kući, a želite da pravite ove mafine. Ipak će prašak za pecivo, soda bikarbona, čvrstin i sirće učiniti svoje. :)
- Glazura je prilično retka, pa budite spremni na to da će se slivati niz mafine, posebno ako ih prelivate kašikom. Zbog toga sam i preporučila da je nanosite umakanjem.
- Papirne korpice će se ubrzo nakon pečenja početi odvajati od mafina, što je verovatno posledica nedostatka jaja. To je samo stvar estetske prirode, nimalo ne utiče na same mafine. :)


Mafini su me, bez preterivanja, oduševili svojim divnim ukusom, pa sam sigurna da ću ih često praviti. Tako jednostavni za izradu, sačinjeni od običnih sastojaka, mogu na divan način upotpuniti svaku posnu trpezu. Sočni, prekrasnog čokoladnog ukusa, i sa divnim punjenjem. Glazura je još i čokoladnija od one koja se pravi sa otopljenom čokoladom. Nameravam da je koristim i kod kolača koji nisu posni. Mislim da ćete i vi jako zavoleti ove dražesne mafine.

Ukoliko isprobate recept, pišite mi svoje utiske: ovde ili na fejsbuk stranici.



Do narednog recepta,

Prijatno!

* Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept koji traje do 15-og aprila, a trenutna tema su uskršnje poslastice koje sadrže bar jedan od C proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.

Коментари