Kokos kuglice



Egzotični kokos, mirišljavi rum i divna crna čokolada, vodeći su sastojci ovih neodoljivih kuglica.


U originalu Marcipan kuglice, ali sada sa novim imenom koje im neuporedivo bolje pristaje, ove lepotice pridobile su me već pri prvom zalogaju. Recept imam odavno, ali sam ga tek sada isprobala, i mogu samo da žalim što to nisam učinila ranije. Tako se jednostavno prave, a predivnog su ukusa. Nema pečenja, kuvanja, prženja, sve je tako lako i brzo.
 

Od ovih mera koje ću vam navesti dobije se mnooogo kuglica! Na početku sam mislila da ih pravim sa tim merama, ali onda sam shvatila da će ih biti jako puno, a ne znam koliko dugo smeju da stoje. Nisam htela da rizikujem. Zato, ako želite, možete i vi odmah na početku smanjiti količinu svih sastojaka za pola. I tako ih je bilo sasvim dovoljno. :)


Divno je kod ovih kolačića to što sve do samog kraja izrade možete podešavati ukus i dodavati sastojke dok sve ne bude baš onako kako želite. Uvek možete dodati još tečnosti ako vam se smesa učini suvom, i obrnuto. Recept sledi, a vi budite spremni da odmah zasučete rukave i već danas uživate u ovoj divoti!
 

Sastojci (za 70-ak kuglica):

600 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
600 ml mleka (približno)*
100 g čokolade za kuvanje
12 kašika C šećera u prahu
6 kašika ruma

Za preliv:

200 g čokolade za kuvanje
2 kašike suncokretovog ulja
10-ak kašika mleka (opciono)*


Priprema:

Pre svega, samleti keks i orahe. Staviti ih u veću posudu, dodati im C kokosovo brašno, rum i skoro svu količinu C šećera u prahu. Bolje je dodati naknadno još šećera, nego kuglice učiniti preslatkim. Koliko će biti potrebno, zavisi i od toga koliko je keks koji koristite sladak.
U jedan deo mleka, na šporetu otopiti čokoladu i dodati je smesi, a zatim polako dodavati i ostatak mleka, dok se ne dobije kompaktna smesa. Ne treba biti previše mekana, već samo toliko da se od nje mogu praviti kuglice koje se neće raspasti. Možete probati smesu i videti treba li dodati još šećera ili ruma. Kada dobijete smesu odgovarajuće teksture i željenog ukusa, pravite kuglice. Formiraju se lako i bez problema, a još je lakše ako malo navlažite dlanove. Napravljene bombice odlažite na poslužavnik ili pleh obložen papirom za pečenje.
Pripremite preliv. Na pari otopite čokoladu uz dodatak ulja, a po želji možete dodati i mleko (kao što sam ja radila) i dobiti nešto tečniju glazuru. Svaku kuglicu uronite u čokoladu i vratite na papir, a kada sve budu prelivene odložite ih u frižider da odstoje bar nekoliko sati pre služenja. Možete ih ukrašavati kokosom, čokoladnim mrvicama, mlevenim ili sitno seckanim orasima i  lešnicima... Najbolje je napraviti ih dan pre konzumiranja, jer stajanjem bivaju sve lepše, a i glazura od čokolade postaje čvršća.


*Napomene:

- Moguće je da će vam biti potrebna malo manja, ili pak, veća količina mleka od navedene. Zbog toga nemojte odah sipati sve, već dodajte postepeno, mešajući smesu rukama.
- Umesto mleka možete koristiti neki voćni sok i tako ove kuglice učiniti posnim. U tom slučaju biste glazuru pravili bez mleka, sa posnom čokoladom, i koristili biste posni keks.

Što se količine sastojaka tiče, sa ovim kolačima ne možete puno pogrešiti, zato što se sve da popraviti. Ja sam, na primer, naknadno dodavala šećer sve dok nisam dobila smesu po svom ukusu.


Kao što vidite, ovo je jedna vrsta sitnih kolača koja može imati i svoju posnu verziju. A količina koju dobijete sa ovim merama je baš pogodna za slavlja! Ukoliko ih pravite samo u želji da se zasladite, i bez određenog povoda, možete celokupnu smesu smanjiti za pola, ili čak trećinu,  jer su kuglice sa mlekom i ne znam koliko dugo bi mogle stajati u frižideru. Kod mene su stajale dva dana nakon što sam ih napravila, i tog drugog, poslednjeg dana, bile su i najlepše! :)


Kuglice su jako, jako ukusne, zarazne, pa je teško da se zaustavite samo na jednoj. Ukus ruma je, čini se, najdominantniji, ali to je verovatno zato što sam stavila više nego što je to po receptu. Odmah je tu i kokos, koji jako doprinosi i samoj teksturi kolača. Mleveni orasi su neizostavni u ovakvom tipu deserta, pa tako i ove kuglice obogaćuju svojim karakterističnim, ali u ovom slučaju, ipak nežnim ukusom. Divan omot od čokolade je tu da na najlepši mogući način zaokruži sve ukuse i stopi ih u slatko savršenstvo.


Ukoliko odlučite da isprobate recept, pišite mi svoje utiske i šaljite fotografije! Možete me naći i na fejsbuk stranici



Do narednog recepta,

Prijatno!


** Recept je realizovan u saradnji sa C slatka tradicija. Na njihovom sajtu možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept, a trenutna tema su domaće štrudle koje sadrže neki od C proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.

Коментари