Cimet-kocke sa bundevom



Mekan i mirisan sočni kolač koji se topi u ustima! 


Recept sam pronašla u decembarskom broju časopisa Kuhinja. Malo sam ga izmenila i prilagodila svom ukusu i onome što sam imala u kuhinji. Ovo bi trebalo biti posni kolač, s obzirom da su svi sastojci posni, a među njima je i sojino mleko. Pošto ja sojino mleko uopšte ne konzumiram, a nisam htela praviti kolač sa vodom, odlučila sam da ubacim ,,obično'' mleko, dok ću naredni put umesto njega staviti kiselu vodu.



Priprema:

U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, so, cimet i đumbir. Po originalnom receptu dodaje se i pola kašičice muskatnog oraščića. Odvojeno umutite mleko, ulje, pire od skuvane bundeve i polako dodajte u mešavinu brašna i promešajte varjačom. Sve lepo sjedinite i izlijte u tepsiju srednje veličine koju ste ili podmazali, ili obložili papirom za pečenje. Pecite na temperaturi od 180 stepeni. Čačkalicom možete proveravati da li je kolač pečen iznutra.



Priprema krema:

Otopiti margarin (ukoliko ne pravite posnu verziju možda bi moglo i sa puterom umesto margarina) i skloniti ga sa šporeta. Dodati mu šećer, cimet i brašno i lepo pomešati. Time premazati prohlađen kolač. Preko toga posoliti mešavinu oraha i vanilin šećera. Ostaviti da se hladi pa rezati na kocke.


Kolač ima vrlo zanimljiv ukus! Zbog cimeta se čini da u njemu ima jabuka. :) Bundeva mu daje finu teksturu, mekoću, a i lepu boju. Sutradan su lepi kao da su tog dana napravljeni! Vrlo sveži i kompaktni. Probaću, obavezno, i varijantu sa vodom, mislim da neće biti neke razlike. Tako ću dobiti divan posni kolač! 



Do narednog recepta, 

Prijatno!

Коментари