Kokos kuglice
Egzotični kokos, mirišljavi rum i divna
crna čokolada, vodeći su sastojci ovih neodoljivih kuglica.
U originalu Marcipan
kuglice, ali sada sa novim imenom koje im neuporedivo bolje pristaje, ove lepotice pridobile su me već pri prvom zalogaju.
Recept imam odavno, ali sam ga tek sada isprobala, i mogu samo da žalim što to
nisam učinila ranije. Tako se jednostavno prave, a predivnog su ukusa. Nema
pečenja, kuvanja, prženja, sve je tako lako i brzo.
Od ovih mera koje ću vam navesti dobije se
mnooogo kuglica! Na početku sam mislila da ih pravim sa tim merama, ali onda
sam shvatila da će ih biti jako puno, a ne znam koliko dugo smeju da stoje.
Nisam htela da rizikujem. Zato, ako želite, možete i vi odmah na početku
smanjiti količinu svih sastojaka za pola. I tako ih je bilo sasvim dovoljno. :)
Divno je kod ovih kolačića to što sve do samog
kraja izrade možete podešavati ukus i dodavati sastojke dok sve ne bude baš
onako kako želite. Uvek možete dodati još tečnosti ako vam se smesa učini suvom,
i obrnuto. Recept sledi, a vi budite spremni da odmah zasučete rukave i već
danas uživate u ovoj divoti!
Sastojci (za 70-ak kuglica):
600 g mlevenog
keksa
300 g C kokosovog brašna
200 g mlevenih
oraha
600 ml mleka
(približno)*
100 g čokolade
za kuvanje
12 kašika C šećera u prahu
6 kašika ruma
Za preliv:
200 g čokolade
za kuvanje
2 kašike
suncokretovog ulja
10-ak kašika
mleka (opciono)*
Priprema:
Pre svega, samleti keks i orahe. Staviti
ih u veću posudu, dodati im C kokosovo
brašno, rum i skoro svu količinu C
šećera u prahu. Bolje je dodati naknadno još šećera, nego kuglice učiniti
preslatkim. Koliko će biti potrebno, zavisi i od toga koliko je keks koji
koristite sladak.
U jedan deo mleka, na šporetu otopiti
čokoladu i dodati je smesi, a zatim polako dodavati i ostatak mleka, dok se ne
dobije kompaktna smesa. Ne treba biti previše mekana, već samo toliko da se od
nje mogu praviti kuglice koje se neće raspasti. Možete probati smesu i videti
treba li dodati još šećera ili ruma. Kada dobijete smesu odgovarajuće teksture
i željenog ukusa, pravite kuglice. Formiraju se lako i bez problema, a još je
lakše ako malo navlažite dlanove. Napravljene bombice odlažite na poslužavnik ili pleh obložen papirom za
pečenje.
Pripremite preliv. Na pari otopite
čokoladu uz dodatak ulja, a po želji možete dodati i mleko (kao što sam ja
radila) i dobiti nešto tečniju glazuru. Svaku kuglicu uronite u čokoladu i
vratite na papir, a kada sve budu prelivene odložite ih u frižider da odstoje
bar nekoliko sati pre služenja. Možete ih ukrašavati kokosom, čokoladnim
mrvicama, mlevenim ili sitno seckanim orasima i
lešnicima... Najbolje je napraviti ih dan pre konzumiranja, jer
stajanjem bivaju sve lepše, a i glazura od čokolade postaje čvršća.
*Napomene:
- Moguće je da će vam biti potrebna malo
manja, ili pak, veća količina mleka od navedene. Zbog toga nemojte odah sipati
sve, već dodajte postepeno, mešajući smesu rukama.
- Umesto mleka možete koristiti neki
voćni sok i tako ove kuglice učiniti posnim. U tom slučaju biste glazuru
pravili bez mleka, sa posnom čokoladom, i koristili biste posni keks.
Što se količine sastojaka tiče, sa ovim
kolačima ne možete puno pogrešiti, zato što se sve da popraviti. Ja sam, na
primer, naknadno dodavala šećer sve dok nisam dobila smesu po svom ukusu.
Kao što vidite, ovo je jedna vrsta sitnih kolača koja može imati i svoju
posnu verziju. A količina koju dobijete sa ovim merama je baš pogodna za
slavlja! Ukoliko ih pravite samo u želji da se
zasladite, i bez određenog povoda, možete celokupnu smesu smanjiti za pola,
ili čak trećinu, jer su kuglice sa
mlekom i ne znam koliko dugo bi mogle stajati u frižideru. Kod mene su stajale
dva dana nakon što sam ih napravila, i tog drugog, poslednjeg dana, bile su i
najlepše! :)
Kuglice su jako, jako ukusne, zarazne, pa je teško da se zaustavite
samo na jednoj. Ukus ruma je, čini se, najdominantniji, ali to je verovatno
zato što sam stavila više nego što je to po receptu. Odmah je tu i kokos, koji
jako doprinosi i samoj teksturi kolača. Mleveni orasi su neizostavni u ovakvom
tipu deserta, pa tako i ove kuglice obogaćuju svojim karakterističnim, ali u
ovom slučaju, ipak nežnim ukusom. Divan omot od čokolade je tu da na najlepši
mogući način zaokruži sve ukuse i stopi ih u slatko savršenstvo.
Ukoliko odlučite da isprobate recept,
pišite mi svoje utiske i šaljite fotografije! Možete me naći i na fejsbuk stranici.
Do narednog recepta,
Prijatno!
** Recept je realizovan
u saradnji sa C slatka tradicija. Na
njihovom sajtu možete pronaći sve detalje u vezi sa konkursom Pošaljite recept, a trenutna tema su
domaće štrudle koje sadrže neki od C
proizvoda. Najbolje recepte očekuje paket njihovih proizvoda! Sve informacije
možete pronaći i na C slatka tradicija fejsbuk stranici.
Коментари
Постави коментар