Rolnice sa cimetom i orasima


Pravo jesenje slatko pecivo!


Napolju se jesen baš odomaćila! A ja sam se poslednjih dana baš odomaćila u kuhinji. :) Ne prođe skoro nijedan dan, a da ne isprobam neki nov recept. Tako sam juče pronašla recept za ove cimetne rolnice, i odmah zasukala rukave! Miris cimeta i toplog peciva + kišovit i hladan jesenji dan! Ko će tome odoleti?!


Sastojci:

Za testo:

330 g brašna
120 ml mleka
75 g putera (margarina ili suncokretovog ulja)
50 g šećera
1 kesica suvog kvasca
pola kašičice soli
1 celo jaje + 1 žumance
1 kašičica arome vanile

Za punjenje:

30 g putera (margarina)
50 g oraha
70 g šećera
1 kašičica cimeta

Priprema:

U toplo mleko (svih 120 ml) umešajte suv kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna, te ostavite da odstoji. U brašno stavite umućeno jaje i umućeno žumance, kašičicu soli, šećer, ekstrakt vanile, istopljeni puter i nadošli kvasac, pa zamesite testo. Po potrebi dodati brašno, ukoliko je testo previše lepljivo. Tako umešeno testo stavite u posudu, pokrijte krpom, i ostavite na toplom sat vremena, da naraste.
Testo razvucite u pravougaonik, premažite otopljenim puterom, pospite sitno seckanim orasima i šećerom u koji ste umešali cimet. Napravite rolat, pa ga isecite na komade. Rolnice ređajte u pleh (tako da isečena strana bude nagore) obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje jedno 20 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumene. Pre služenja ih možete posuti šećerom u prahu, ali i ne morate.


Budite spremni na to da vam cela kuća zamiriše na cimet! :) Rolnice su mekane kao pamuk, ukusne, i čik probajte da im odolite dok su vruće! ;) Prelepe su dok su tople, ali i kad se ohlade. Čak i sutradan su podjednako ukusne i uopšte nisu suve. Od ove količine dobija se jedan ceo pleh rolnica (meni je ispalo 24 komada). Probajte ih, i zasladite dan!


Do narednog recepta,

Prijatno!

Коментари