Rolnice sa cimetom i orasima
Pravo jesenje slatko pecivo!
Napolju se jesen baš odomaćila! A ja sam se poslednjih dana baš odomaćila u kuhinji. :) Ne prođe skoro nijedan dan, a da ne isprobam neki nov recept. Tako sam juče pronašla recept za ove cimetne rolnice, i odmah zasukala rukave! Miris cimeta i toplog peciva + kišovit i hladan jesenji dan! Ko će tome odoleti?! ♡
Sastojci:
Za testo:
330 g brašna
120 ml mleka
75 g putera (margarina ili suncokretovog ulja)
50 g šećera
1 kesica suvog kvasca
pola kašičice soli
1 celo jaje + 1 žumance
1 kašičica arome vanile
Za punjenje:
30 g putera (margarina)
50 g oraha
70 g šećera
1 kašičica cimeta
Priprema:
U toplo mleko (svih 120 ml) umešajte suv
kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna, te ostavite da odstoji. U
brašno stavite umućeno jaje i umućeno žumance, kašičicu soli, šećer, ekstrakt vanile,
istopljeni puter i nadošli kvasac, pa zamesite testo. Po potrebi dodati brašno,
ukoliko je testo previše lepljivo. Tako umešeno testo stavite u posudu,
pokrijte krpom, i ostavite na toplom sat vremena, da naraste.
Testo razvucite u pravougaonik,
premažite otopljenim puterom, pospite sitno seckanim orasima i šećerom u koji
ste umešali cimet. Napravite rolat, pa ga isecite na komade. Rolnice ređajte u
pleh (tako da isečena strana bude nagore) obložen papirom za pečenje i ostavite
da odstoje jedno 20 minuta. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne
porumene. Pre služenja ih možete posuti šećerom u prahu, ali i ne morate.
Budite spremni na to da vam cela kuća zamiriše na cimet! :) Rolnice su mekane kao pamuk, ukusne, i čik probajte da im odolite dok su vruće! ;) Prelepe su dok su tople, ali i kad se ohlade. Čak i sutradan su podjednako ukusne i uopšte nisu suve. Od ove količine dobija se jedan ceo pleh rolnica (meni je ispalo 24 komada). Probajte ih, i zasladite dan!
Do narednog recepta,
Prijatno!
Коментари
Постави коментар